zimski vrt terasa

Zimski vrt na terasi: ugodna cena hitre izdelave po meri

TEHNOLOGIJA

Zimski vrt na terasi: cena odvisna od dimenzij in kakovosti zasteklitve

 

Zimski vrt na terasi zabriše mejo med notranjostjo in zunanjostjo. Vaš dom poveže z naravo, toda pri tem še vedno uživate v udobju, ki ga zagotavljajo zaprti prostori. Funkcionalnost je združena z estetsko komponento, saj zimski vrt na terasi polepša vaš dom.

Sodobna izdelava omogoča izbiranje med najrazličnejšimi možnostmi oz. izvedbo po meri. Mojstri brez večjih težav ustvarijo vaš sanjski zimski vrt. Terasa je sicer najpogostejša izbira za postavitev, precej pogosta pa je denimo tudi balkonska izvedba.

zimski vrt na terasi

Zimski vrt na terasi omogoča najrazličnejše načine uporabe

Čeprav morda živite v relativno veliki hiši, se najverjetneje strinjate, da ni prostora nikoli zares dovolj, posebno ko gre za sobivanje več članov. Idealno je, če imamo za delo oziroma za dejavnosti, ki zahtevajo več zbranosti, na voljo ločen kotiček, kar pa ni vedno izvedljivo. Toda to se lahko že kmalu spremeni: rešitev je zimski vrt na terasi. Cena je celo pri najkompleksnejših in najkakovostnejših različicah precej ugodna, še posebej če upoštevate številne koristi, ki jih prinaša premišljeno zasnovan in profesionalno izdelan zimski vrt.

Terasa se lahko praktično v hipu preobrazi v domačo pisarno, seveda pa je to le ena od možnosti. Na novo pridobljeni prostor je mogoče uporabljati tudi kot otroško igralnico, jedilnico, prostor za praznovanja oz. druženja, mini rastlinjak itn.

Možnosti so praktično neomejene, še posebej če je poskrbljeno za kakovostno izolacijo. Prostor posledično ne bo uporaben samo v toplejšem delu leta, ampak v vseh letnih časih. Obenem pa je zelo koristna dodatna protihrupna zaščita, za katero poskrbi uporaba kakovostnega večslojnega stekla. Debelejše steklo torej ne zagotavlja samo odlične toplotne izolacije, ampak bo hkrati poskrbljeno še za boljšo zvočno izolacijo.

Ta vidik je izredno pomemben, če načrtujete postavitev v malce bolj hrupnem okolju in/ali če nameravate prostor uporabljati za delo oz. kot domačo pisarno. Izdelati je mogoče majhen ali nadpovprečno velik zimski vrt na terasi. Cena je sicer v veliki meri odvisna prav od velikosti, toda dimenzije nikakor niso edini dejavnik, ki vpliva na stroške projekta ,,,

Dobro izoliran zimski vrt na terasi: cena višja, a dolgoročno se vam obetajo prihranki

Pred začetkom izvedbe morate dobro razmisliti o tem, kako pogosto nameravate uporabljati zimski vrt. Terasa se lahko na primer predela s pomočjo t. i. hladnih aluminijastih profilov in stekla. S tem je zagotovljena osnovna zaščita pred dežjem, vetrom, močnimi ultravijoličnimi žarki ipd. Vendar pa se morate zavedati, da to ne bo polnofunkcionalen zimski vrt. Terasa bo namreč pri tovrstni ureditvi uporabna samo v toplejšem delu leta, tj. od pomladi do jeseni, medtem ko boste morali pozimi najti drugo rešitev.

Če želite, da je zimski vrt na terasi uporaben tudi v hladnejših mesecih, se vsekakor priporoča uporaba termičnih aluminijastih profilov. Obenem pa je potrebna ustrezna debelina zasteklitve, s čimer se zmanjša toplotna prehodnost.

Ko primerjate toplotno prehodnost stekla, bodite pozorni predvsem na oznako Ug. Informacija o prehodnosti je izražena z enoto W/m2K. Nižja ko je toplotna prehodnost, učinkovitejša izolacija je zagotovljena. V praksi to pomeni manj toplotnih izgub, posledično pa nižje stroške, pri čemer imamo v mislih tako stroške ogrevanja kot hlajenja.

Premišljena izbira materialov je torej nujna za dobro izoliran zimski vrt na terasi. Cena bo v primeru uporabe termičnih aluminijastih profilov in debelejšega, na primer troslojnega stekla, nekoliko višja. Toda pri tem morate upoštevati, da se bo malce višja cena same investicije zaradi prihrankov pri ogrevanju in hlajenju hitro povrnila.

Primerjanje ponudb izključno na podlagi cene tako ne bi bilo smiselno. Za začetek je pametno, da razmislite, katera kombinacija materialov in lastnosti bi bila najprimernejša za vaš zimski vrt na terasi, cena pa naj pride na vrsto šele pri naslednjem koraku načrtovanja. To nikakor ne pomeni, da je cena nepomembna, vendar zagotovo ni pametno, da se osredotočite le na ceno, pri tem pa zanemarite kakovost izvedbe.

Optimalna lokacija za zimski vrt: terasa ali balkon?

 

 

Izjemno pomembno je, da se izbere najustreznejše mesto za zimski vrt. Terasa se zdi logična izbira, če jo seveda imate. Vendar pa morate pri tem upoštevati, da južna lega praviloma ni najoptimalnejša. Čeprav je po eni strani dobro, da je v notranjosti prijetno toplo, po drugi strani večinoma ni zaželena premočna osvetlitev, saj bi to privedlo do čezmernega segrevanja. Bistveno ugodnejša je jugozahodna ali jugovzhodna lega.

Težavo pa je mogoče rešiti tudi s pomočjo kakovostnih senčil, ki so zagotovo izredno koristen dodatek za zimski vrt. Cena je odvisna od vrste in kakovosti senčil ter od morebitnih posebnih funkcij.

Če nimate terase ali če ugotovite, da lega ni najboljša, priporočamo balkonsko izvedbo. Gre za rešitev, ki je še posebej priljubljena med ljudmi, ki živijo v večstanovanjskih stavbah. Če živite v stanovanju in ne v hiši, se vam torej nikakor ni treba odpovedati ideji, da bi imeli lasten zimski vrt.

Terasa na srečo ni edina opcija. Prav tako ni bistvena velikost balkona, saj so, kot omenjeno možne izvedbe v najrazličnejših velikostih, kar vključuje zelo majhne balkone. Površina, ki je bila doslej uporabna samo nekaj mesecev na leto, bo že kmalu postala precej bolj funkcionalna.